Public Buildings | Competitions

Various Public Buildings, architectural Competitions

Architecture
International Architectural Competition for the New Museum of Underwater Archeology in Piraus, Greece. 
archiplus architects & associates with Michael Athanassiadis, architect
The Ark of Time
For nearly a century the SILO building stands out as an emblematical reference point in Piraeus’ port.
The basic principle of this study’s approach is to equitably address two main objects: the industrial building and the port surroundings, as a palimpsest where the distinct functions of the new Museum and Cultural Park are rewritten. There is no way this intervention would abolish the references to the historical character of the intervention.
Outside and inside the building, the history of the complex is rewritten through a process of Transparent Layering and Dialogue established between functional and morphological data. A method that illustrates the archaeological process itself, while it literally allows for new and alternating perspectives, experiences and thus, interpretations.
Choice of materials and forms is part of an architectural language, aspiring to operate on collective memory and to indicate change of power, without betraying the historical character of the area and its original morphology.
New shells/masks surround the building complex in order to serve new functional requirements(adding necessary new facilities, energy support) and to let the historic building "emerge" from the new Museum shell.
Following this concept, the access level to the Museum "hovers" over the port level, and separates the port operations from those of the entire cultural park. But still, it remains a key bonding and morphological element, and it allows for visual and operational switch of the inner relationship between Museum and port operations.
This is the element that reshapes the relationship with the waterfront, and uses architectural organizing to activate 24-hour opportunities for different ages and interests to co- exist and to be entertained.
A green space for shading and recreation that enables users to uninhibitedly approach Museums and thus, to significantly contribute to their obvious integration into everyday life.
The proposed architectural interventions use the same language as the "SILO" and "port" to chat with them, but in a different dialect. The oxidized steel casing converses with the concrete of the historic building; the wood of the eternal surrounding promenade converses with the sea; the strict geometry of the main building converses with the playful public space.
The building connection between the introvert Museum and the Public Space is assumed by the "tentacle" of a belt that hosts functions on the verge of the building program(auditorium, educational programs, diving tank, cafeteria).
What applies to the outside, also applies to the inside.
The SILO (the first exhibition element of the Museum) with its constant presence, accompanies the visitor throughout his route into the exhibition.
Interventions in the inside reveal and exploit the size of the building, according to eventually formed museum requirements. These interventions operate as a framework of an applicable architectural grid of spaces, different size levels, characters, and inner relationships.
Architectural Competition for the New National Museum of Contemporary Arts of Athens, in the old "FIX" Brewery.

Architectural “closed” competition for the reuse of the old brewery of FIX (which is characterized as an architectural monument), into the New Museum of Modern Arts.
Extensive interventions were allowed as to the reinforcement of the building frame, on the grounds of best circulation arrangement .
The proposal suggested a central axis due for vertical circulation, running over the building, thus organizing the exhibition spaces and the other supplementary spaces on either side of the axis. This axis provided effortless orientation and effective circulation to the visitors, although they had to walk through a multilayered and complex building.
Total building area: 19.000 sq.m.
Exhibition area: 9.000 sq.m.
Design for the new Museum of the City of Mesolonghi and history Museum for the "Exodus" of Mesolonghi, in the existing Army Storage Building.
Design for a new Office Building in Kifisia, Greece
 Shopping center and Office Complex in Agrinio, Greece
Architectural Competition for the New Archeological Museum of Patras. With Doxiadis Associates SA

Architectural contest for the New Archeological Museum of Patras.
The museum plot is located by the city gate, far away from downtown Patras and close to the highway, while a part of the plot was occupied by the School of Agriculture and its expanded gardens.
The museum building was integrated in this demanding surroundings through a design proposal that:
a. allowed road-access from the highway and at the same time guaranteed noise-isolation to the building,
b. “opened” the building to the gardens but also provided for a controlled garden access.

Design/Build competition for the School of Computer engineering of the Athens Technical University


Proposal for a shopping center in Agrinio, Greece
Proposal for a new High rise Building for the Ministry of Communications in Damascus, Syria
Architectural Competition for the Municipality of Jeddah, Saudi Arabia. With Doxiadis Associates SA
Reuse of a Electrical Substation Building at the Fertilizer Factory AEBAL in Ptolemais, Greece, into a Museum for the lignetic Energy
Exhibition Building and Exhibition Design for the Participation of Greece at the World Expo 2000 in Hannover, Germany.
With Doxiadis Associates SA.

Credits:
Scenography: Nikos Petropoulos

BOSCH | SIEMENS | PITSOS (B|S|H) Headquarters in Athens, Greece

Archi+ were initially commissioned as technical consultants by the client after the concrete structural frame of the building had been completed to a previous design to prepare and coordinate the tender process for the appointment of a new contractor for the completion of the building.
In this capacity Archi+ provided the following services:
Prepared the tender documents & call for tenders, answered tenderer's queries, delivered the analysis and advice in respect of tenders received, concluded tender negotiation and contracts administration, prepared the documents and arrangements for contract execution.
Within a month a new contractor had been appointed to complete the works.
During the initial phase of the tender process it became clear that, had the project proceeded with the original design, it would have exceeded the given budget.
Subsequently, Archi+ were further commissioned to re-design the building.



 Shopping Center with Office Spaces in Agrinio, Greece
Back to Top